Gabriela en Michel

 

Op zondag 12 september 2021 was de achtertuin van Herberg De Woeste Hoeve het toneel voor de ceremoniële huwelijksbevestiging van Gabriela en Michel. In aanwezigheid van beider moeders en de biologische vader plus beide bonus-vaders van de bruid, en uiteraard Michel's zoon Melvin en vele andere familieleden en vrienden, mocht ik het de vrijdag ervoor gesloten Burgerlijk Huwelijk bevestigen in een ceremonie met iets meer symboliek en zingeving dan gebruikelijk.

Bruid en bruidegom hebben - de een iets meer dan de ander - een bewogen leven achter de rug en het was duidelijk, dat de emotie ook vandaag de nodige tranen liet wegpinken. In het gesprek, dat ik drie weken eerder met het bruidspaar had over de invulling van de ceremonie, was ik daar al enigszins op voorbereid en dus werd op uiterst gepaste wijze bij de moeilijke, maar vooral ook memorabele momenten stilgestaan.  En het was vooral de reactie van de bruid op de sentimentvolle brok in de keel bij de bruidegom, die opnieuw liet zien hoe de liefde ook in stilte gevierd en geuit kan worden.

Natuurlijk was er ook de lach. Door beide moeders, die ook getuigen voor het bruidspaar waren, te betrekken bij de voorbereiding, kregen de aanwezigen prachtige verhalen te horen over de vroege jeugd van Gabriela en Michel. Bewonderenswaardig hoe de moeder van Michel op 93-jarige leeftijd nog zo kwiek en vrolijk reageerde op de verschillende elementen in de ceremonie. Maar ook het bruidspaar zelf had in het traject naar deze dag naar mij toe geen blad voor de mond genomen en mij meegenomen in de verhalen van hun leven, hun school- en studietijd, hun werkzame leven en uiteraard van de weg, die zij gelopen hebben om in deze relatie terecht te komen en daarin te groeien. En ik kreeg de vrije hand om deze individuele verhalen aan elkaar te verbinden, waar ik uiteraard met veel plezier gebruik van heb gemaakt.

Beide zoons van Michel werd gevraagd om formeel met hun handtekening onder een Akte van goedkeuring duidelijk te maken, dat niets deze nieuwe relatie in de weg zou staan. Zoon Vincent was evenwel juist deze ochtend zwaar ziek geworden en moest om die reden verstek laten gaan, zeer tot verdriet van het bruidspaar.

Het geven van het JA-woord ter bevestiging van het huwelijk voerden we uit in de oud-Keltische traditie van handfasting. De kleuren van het koord vormden een meer dan perfecte match bij het ivoor van de bruidsjurk, het misty-blue van het trouwkostuum van de bruidegom en het sunset van zijn schoenen.

Over de ceremonie en vooral over de verrassende en op bepaalde momenten ook spirituele manier waarop ik deze voor het bruidspaar had verpakt, werd nog lang na gesproken.

 

Gabriela en Michel stuurden mij onderstaande beoordeling:

Voor onze grote dag wilden wij juist die ene speciale persoon hebben die voor ons allebei de juiste klik had. Dit is niet eens zo makkelijk gezegd, wetende dat dit niet zo even snel gerealiseerd kan worden, laat staan dat je dan ook echt die persoon vindt. Toen we rondkeken naar de juiste trouwambtenaar, kwamen we tijdens het scrollen door de lachende gezichten een foto tegen van een persoon, waarvan de juiste energie te zien was in de gelaatsuitdrukking. Pim van der Tas, Klik! De beschreven tekst op zijn website maakte ons nieuwsgierig, juist omdat er niet te veel poespas aan bod kwam en zijn werkwijze vrij duidelijk was. Onze interesse was gewekt en we wilden hem graag bij ons thuis verwelkomen voor een kennismaking. Het klikte meteen, wat een warmte! Een zeer hartelijk en intelligent persoon die zelf een voorbeeld is in het huwelijk. Hij verstaat zijn vak als trouwambtenaar en wil de oprechtheid weten van het stel dat hij mag trouwen. De vragenlijst wilden we graag ontvangen, zodat we hem toegang konden geven tot onszelf, ons eigen verhaal, samen en individueel. Nadat we onze antwoorden blootstelden, werden ze veilig ontvangen en
verzorgd tot in de puntjes voor dat bijzondere verhaal tijdens de ceremonie. We hadden zelf nog de wens om ons huwelijk te laten inzegenen, maar hadden hier helaas niemand meer voor kunnen vinden. Gelukkig was Pim zo hartelijk om ook de inzegening voor ons te doen. Wat waren we blij dat
we eindelijk die juiste persoon hadden gevonden die de sleutel was hiervoor! Pim begeleidde ons door de hele ceremonie heen en we kunnen niet anders zeggen, wat heeft hij ons prachtig verbonden in woord, daad en schrift. Onze antwoorden en inzegening heeft hij prachtig in elkaar verweven. Het
was boeiend, grappig, emotioneel, mooi en echt. Met echt bedoelen wij dat Pim zijn taak als ambtenaar vanuit zijn hart deed en dit kon je merken. Het leefde!
Al onze gasten vonden het prachtig en we kregen alleen maar complimenten over hoe mooi de ceremonie was en hoe goed de speech was van Pim.
We hadden het niet beter kunnen treffen! We zijn trots op hoe onze grote dag is verlopen, maar dat komt vooral voor het grootste deel, doordat Pim onze trouwambtenaar was. Wat een bijzonder persoon. Bedankt Pim, voor het zijn van onze trouwambtenaar, voor een bijzondere gast op onze
bruiloft en vooral voor wie jij bent. Een aanrader voor ieder paar dat gaat trouwen!
Voor altijd dankbaar, tot in eeuwigheid. Net zolang als ons huwelijk duurt.”

 

 

 

 

 

Bruidsreportage

Peter Palm, Wijchen