Dagmar en Mark

 

In het kennismakingsgesprek met Dagmar en Mark, dat ik drie weken voor de trouwdatum met hen voerde, kwam mijn Lairdschap ter sprake en mocht ik hen vertellen over het natuurbehoud-project in de Schotse hooglanden, waar ik samen met meer dan 100.000 anderen van over de hele wereld een lapje grond bezit waarop de Schotse flora en fauna in ere wordt hersteld en hard wordt gewerkt aan herbebossing en aan het terugbrengen van specifieke diersoorten in hun natuurlijke habitat.
Vol trots vertelde Mark mij over genealogisch onderzoek dat een van zijn tantes aan het doen was naar de herkomst van de familie. In dat onderzoek blijken er roots te zijn met Schotland. En dus vroeg het paar mij of ik hen in kilt wilde trouwen. Een Laird of Glencoe and Wildernesse zegt daar geen nee tegen.
Maar om de familie te verrassen begon de ceremonie op 10 juni 2022 gewoon in toga en startte ik met bovenstaand verhaal. Vervolgens werd de toga uitgedaan en werden de gasten verrast met een ambtenaar van de burgerlijke stand in het galakostuum van de Dutch Friendship Tartan.

De ceremonie kon niet met een grotere klapper beginnen. Niemand raakte erover uitgepraat, ook na afloop niet en menig familielid wilde na afloop van de ceremonie dan ook met de Laird op de foto.
De bruid werd binnengeleid aan de arm van vader Willem onder begeleiding van het instrumentale nummer Perfect van Ed Sheeran. En als altijd was dit een mooi emotioneel moment, zo goed als dat het ook was toen we even stilstonden bij de inmiddels overleden opa's en oma's van beide kanten. Heel vroeg uit de veren was ook Pake Gjaltema, die dit huwelijksfeest voor geen goud wilde missen en daar de vroege reis vanuit Friesland, samen met vele andere familieleden, graag voor over had.

De beide ouders, die ook als getuigen optraden, hadden mij voorzien van een aantal leuke anekdotes uit beider jeugd- en schooltijd, waardoor er opnieuw een met een lach en een traan doordrenkt verhaal kon worden gemaakt en gebracht, waar bruidspaar èn familie nog lang over zullen napraten.

Dagmar en Mark hadden zich geen beter begin van hun dag (en van de ceremonie) kunnen voorstellen.

Zelf zeggen zij over HUN dag:

Dag Pim, zoals je kunt zien zijn er heel wat leuke en mooie foto's gemaakt tijdens de ceremonie. Wij kijken terug op een hele mooie trouwdag. Iedereen vond de ceremonie erg mooi gedaan. Inclusief wij natuurlijk ook
Ook nog bedankt voor de verjaardagskaart. Dat was een leuke verrassing!