Hakima en Rohan  *)

 

Op zaterdag 4 juni 2022 vormde een voor mij tot dan toe nog onbekend Event Centre in Rotterdam-Zuid het decor voor de bevestigingsceremonie van het huwelijk van dit bruidspaar. Het geheel was in Marokkaans-Hindoestaans-Surinaamse sfeer en vooral vanwege de bijzonder feestelijke kleding van de gasten, ademde het alle kleuren en geuren die daarbij horen.

In de aanloop naar deze ceremonie werd ik veertien dagen eerder bij het toen nog a.s. bruidspaar verwelkomd door het team van direct betrokkenen bij deze ceremonie. We spraken over de achtergronden en herkomst van het paar en hun families, maar we keken uiteraard eerst en vooral naar de verschillende elementen van het Burgerlijk Huwelijk en de daarbij na te volgen formele vormvoorschriften. Vervolgens verkenden wij de mogelijkheden om in de ceremonie ook Hindoestaanse en Marokkaanse traditionele elementen te verwerken.

Het resultaat werd één groot feest van kleuren, vuurwerk en vooral menselijke blijdschap, dat eerder die dag was voorafgegaan door een traditionele henna-ceremonie en de hindoestaanse inwijdingsceremonie. Om even na 7 uur daalden eerst het bruidsmeisje en de bruidsjonker (die ook de rol van  bewaker van de trouwringen had) van de galatrap af, gevolgd door Rohan met zijn broer, begeleid door een traditioneel muzikaal nummer dat de broederliefde bezingt. Tot slot werd de bruid de trap afgeleid door vader en moeder. Hun intocht werd muzikaal ondersteund door een imposante pianosolo. Onder het ritmische applaus van de naar schatting meer dan 100 bruiloftsgasten wandelde het gezelschap door de zaal en het bruidspaar nam plaats op het gereedstaande podium.

Op basis van de aan het paar gestelde vragen slaagde ik er opnieuw in om het verhaal van deze bruid en deze bruidegom te vertellen. 

Na de formaliteiten van het JA-woord, de uitwisseling van de ringen, het tekenen van de akte en mijn felicitaties was het tijd voor de traditionele bruidsdans van het paar en hun directe familie, gevolgd door de receptie en de feestavond.

Het was een eer en een genoegen om voor dit paar in deze warme en bijzonder sfeervolle omgeving deze bijzondere huwelijksceremonie te mogen leiden.

 

*) Om privacy-redenen zijn de namen van het bruidspaar gefingeerd.