Tchiyaban en Dilman

 

Mn amawe peshuazi la gèzani boek u zawa bkam. Bataibati dayk oe bauk oe bapier oe dapieri boek oe zawa. Bataibati awanay la kurdestan azheen

In het Koerds waren dit de woorden, waarmee ik deze ceremonie kon openen en alle aanwezige familie en vrienden in hun streektaal welkom heette. Het was zondagmiddag 15 mei 2022, best wel warm en in het schitterende decor van Kasteel Oud-Wassenaar werd het huwelijk van dit paar in het thema koninklijk en klassiek ceremonieel bevestigd.

Begin april bereikte mij het verzoek van dit paar om hun huwelijksceremonie te gaan doen en na een paar keer heen en weer telefoneren en mailen konden we de ingrediënten verzamelen voor een memorabele ceremonie. Getuigen werden ingeschakeld om mij te voorzien van wat leuke anekdotes en samen met de antwoorden van het paar op mijn uitgebreide vragenlijst, kon ik perfect aan de slag om weer een mooie mix te maken van het verhaal van hun leven.
In het laatste gesprek dat wij kort voor de huwelijksdag met elkaar hadden, werd nog duidelijk, dat de namen van Tchiyaban en Dilman beiden iets met bergen van doen hebben en dat in de vrijheidsstrijd van de Koerden ook door hun beider familie veel verzet was gepleegd, juist vanuit de bergen. Het droeg bij aan de snelle klik die zij - los van het feit, dat beiden actief zijn in de zorg, en dezelfde belangstelling hebben voor oldtimers, mode en monumenten -  bij elkaar ervoeren. Nadat ze zich verloofd hadden en de nog in Koerdistan wonende wederzijdse familie hadden bezocht, bleek die klik voldoende om een huwelijk niet in de weg te staan. Voor die familie daar, maar ook voor allen die er om welke reden dan ook op deze dag niet bij konden zijn, werd de hele huwelijksdag op video geregistreerd.
Bruid en bruidegom spraken voorafgaande aan het JA-woord naar elkaar toe ook hun trouwbeloften uit. En na het uitspreken van wat regels uit het slotnummer Marry you van Bruno Mars, maar dan vertaald in het Nederlands, mocht ik de ceremonie afsluiten met een welgemeend Piroza bo hamoe layek.