Margret en Roland

 

De sleutels in het tapijt van de raadszaal in het gemeentehuis van Waddinxveen vormden op donderdag de 29e december 2022, net als in de huwelijksceremonie van die ochtend, opnieuw de ondergrond voor een ceremonie, maar nu die van de partnerschapsregistratie van Margret en Roland.
Dit paar, dat op deze dag exact 16 jaar samen is, koos voor deze verbintenis van hun relatie vanwege de aankoop van hun huis, dat zij overigens pas samen gaan bewonen als het laatste kind van Margret uit huis is gegaan. Tot dat moment blijft het nog even pendelen tussen twee woningen.
Maar om de nodige zekerheden voor elkaar en later voor de kinderen te kunnen bewerkstelligen, werd voor het geregistreerd partnerschap gekozen. 
Of er ooit nog een omzetting in een huwelijk komt, dat alsdan mooi en groots gevierd gaat worden, zal de toekomst uitwijzen, maar -zoals het gezegde luidt- "wat in het vat zit verzuurt niet".

Een week eerder trof ik Margret en Roland in de huidige woning van Margret en haar kinderen om de ceremonie met elkaar door te nemen en de nog openstaande vragen beantwoord te krijgen.

Margret en Roland kennen elkaar van het werk in Rijssen, waar Margret op kantoor de binnendienst-liaison was van een aantal vertegenwoordigers, waar Roland er een van was. Er was eerst en vooral zakelijk contact, dat pas persoonlijk werd en diepgang kreeg op het moment dat eerdere relaties stuk waren gelopen.
Vier jaar later verhuisde Margret met haar kinderen vanwege de liefde definitief naar Waddinxveen en leerden niet alleen de zoon van Roland, maar ook diens ouders steeds beter kennen.

Grote verrassing voor het paar was de aanwezigheid van een van de zussen van Margret, die vergezeld was van haar echtgenoot. 
Het paar had de drie kinderen gekozen om voor hen te getuigen. Als vierde getuige trad Roland's moeder op.
Naast de officiële gemeentelijke aktes werd nog een herinneringsakte ondertekend door het paar, de getuigen en mijzelf, waarin de kinderen van het paar met hun handtekening ook nog bevestigden dat zij voor 100% achter de keuze van hun ouders staan. Deze akte krijgt een mooi plaatsje ergens aan de muur in de nieuwe woning.
Alle drie hun kinderen waren - net als Roland's ouders, overigens - heel scheutig met informatie, waar Margret al heel lang erg nieuwsgierig naar was. Met hun anekdotes en achtergrondinformatie werd het weer een leuk verhaal dat ik mocht vertellen en waar menigmaal hartelijk om kon worden gelachen.